Как реагираха институциите след разследването в   - защо пътища за

...
Как реагираха институциите след разследването в   - защо пътища за
Коментари Харесай

„GLAS с Тина Ивайлова“: Още сигнали за злоупотреби в община Бойчиновци

Как реагираха институциите след следствието в    - за какво пътища за над 5 милиона лева  по европейски план по  Програма за развиване на селските региони не са довършени към този момент трета година? И какъв брой е първокласен ремонтът дотук? Според специалисти става въпрос за кражба на милиони европари в един от най-бедните региони в страната ни-община Бойчиновци. По случая са сезирани Европейската и Главна прокуратура, а незабавно откакто излъчихме първа част на нашето следствие беше осъществена инспекция на място от специалисти на Държавен Фонд „ Земеделие “. Какво откриха те? И за какво хора  и служители на реда от община Бойчиновци настояват, че са репресирани от кмета и общинската администрация? Вижте продължението:
Прочетете още
Вече ви разказахме по какъв начин пътища в община Бойчиновци - в града и селата Портитовци, Мърчево и Охрид, е трябвало да бъдат ремонтирани по европейски план за над 5 милиона лв. по Програма за развиване на селските региони, като е направено предплатено заплащане с Данък добавена стойност за  над 3 милиона лв. от Държавен Фонд –„ Земеделие “. Нека си напомним:

Подадохме сигнал в Държавен Фонд „ Земеделие “, и  проверката не закъсня. Ден откакто излъчихме нашето следствие, специалистите дойдоха на място, с цел да открият какъв брой първокласен е ремонтът на пътищата дотук по плана за 5 милиона лв.. Посещението на специалистите съответства с осъществяването на обезопасяването на шахтите в заложените преди три години по план улици. Припомняме, че в плановата документи с изключение на обезопасени шахти е планувано и да бъдат сложени знаци и за краткотрайната организация на придвижването, каквито към момента няма.



Оказа се, че и от строителният  надзор също неколкократно са давали наставление на общината за обезопасяване на шахтите и освен. Те също имат забележки по осъществяването на плана дотук.

„ Доволен мощно казано. Тук има бордюри, които би трябвало да бъдат пренаредени, там вследствие на придвижването са изместени, само че същите ще бъдат преправени до издаването на обекта. За шахтите имаме писани многократни писма до общината и до изпълнителя. “, изясни  Милен Каменов-представител на строителния контрол.



Ще приключи ли ремонта в периода, който още веднъж е продължен и е с последна дата 26 март 2023 година?

„ Много оптимистичен период. Надяваме се откакто го завършат пътят да наподобява напълно друго пътя. Където планът не е спазен, ние ще препишем да бъде модифициран. За това за какво срокът не е спазен, отговорите на  фирмата реализатор са уклончиви: от липса на финансови средства до метеорологични условия. “, добави Каменов.



Разговаряхме и ние с представители на компанията изпълнител- „ Обединени пътища -Бойчиновци “. Това е съдружие от няколко компании. И пред нас отговорите на изпълнителите на плана за над 5 милиона лв., също бяха уклончиви, само че дадоха обещание публично мнение при привършване на обекта, както и обяснение в писмен тип преди този момент. Засега такова нямаме.

В отчета на Агенцията за държавна финансова ревизия, с който разполагаме,  е посочено, че при осъществената инспекция през 2020 година кметът на община Бойчиновци и обществен възложител на социална поръчка, според чл.5 ал.2 от Закона за публичните поръчки, не е разгласил в профила на купувача приложенията, неразделна част от подписания контракт, с което е нарушил правилника на Закона за публичните поръчки. За това му е  съставен акт.



„ Даже в тази поръчка имахме тъжба от друга компания реализатор, само че след това съперниците си отдръпнаха жалбата. “, изясни кметът на община Бойчиновци-Светлин Сретениев.



В случая става въпрос за служебна победа, счита Диана Русинова - специалист от Европейски център за транспортни политики.

„ Пет участника подават предложения. Четирима са отстранени, един е класиран. Обичайната процедура на възложителя, с цел да има същинско съревнование е да се приключи процедурата и да се разгласи отначало, тъй като с цел да постигнеш положителни условия, ти би трябвало да имаш действителен конкурс. “, изясни Русинова.



По плана с изключение на пътни знаци за краткотрайна организация, има заложени и светофари. Само че, те също липсват. Вероятно, тъй като и те са откраднати, както твърди кметът на общината за знаците. И съгласно специалистите от Държавен Фонд „ Земеделие “ неналичието на знаци и светофари е сериозна причина за пораждане на ПТП. Не и съгласно кметския наместник на село Охрид, обаче. В селото също се работи по план. Той е удовлетворен от осъществяването дотук.

„ Абе, то Украйна я унищожиха, тук ще стане пакост. Какво приказвате хора бе?  Експерти били…Четири седмици се ровят тук, търсят единствено дивотии да вършат. Дошли сте, разкарвате се като хайдушко хоро тук. “, сподели Трифон Денков, кметски наместник на село Охрид.



На по този начин положеният  асфалт обаче, не може да се играе хайдушко хоро. Твърдят го специалистите на място от Държавен Фонд „ Земеделие “ -отдел „ Измами “, както и пристигналите на място проверяващи от две самостоятелни лаборатории.

Проверките на специалистите продължиха пет дни. Те откриха несъответствия в заложеното и направеното по плана дотук.

„ Това, което е открито от  страна на нашите специалисти са забележимите и изброими активи. Част от тях дават отговор на утвърденото в количествено -стойностната сметка, а при други има несъответствия с утвърждения план, т.к те към момента не са изпълнени или са в развой на осъществяване. С цел да установим качеството на изпълнените действия при инспекцията са взети и ядкови проби от положеното досега асфалтово покритие,   като са взети проби от две самостоятелни лаборатории. Резултатите демонстрират отчасти сходство. Дебелините на асфалтовите сектори дават отговор на условията, само че има открито противоречие в плътността и структурата на асфалтовите пластове, което може да се дължи на незадоволително количество на потребления битум в сместа на студена примес или на незадоволително уплътняване при валирането. “, изясни Ива Иванова-зам. шеф на Държавен Фонд “Земеделие “.



А, това значи, че лабораторните резултати потвърждават, че битумът не е задоволителен, каквото бе и мнението на специалистът Диана Русинова.

Какво следва от тук нататък от страна на Държавен Фонд „ Земеделие “, в случай че не приключат плана в период и не подобрят качеството? Ако, това се случи от община Бойчиновци ще би трябвало да върнат близо 3 благ. лв., които са предплатено платени по плана.

„ Разплащателна Агенция има опцията да откаже заплащането или да понижи цената на контрактуваната помощ, както надлежно да се изиска възобновяване на към този момент изплатената такава. Тези близо 3 млн. лв. предплатени заплащания са обезпечени и обезпечени, още преди същите да бъдат осъществени. Заявката за заплащане ще бъде обработена, според упълномощените процедури на Разплащателна Агенция, които подсигуряват обективност и незаконност на утвърдените интервенции. Обръщам внимание, че Разплащателна Агенция разполага с нужния инструментариум посредством процедури и контролни механизми, които подсигуряват положителното ръководство на риска и пазят финансовите ползи, както на Европейски Съюз, по този начин и националните такива. “, добави Ива Иванова.

Екипът ни работи и по други сигнали в община Бойчиновци. Разполагаме с документ, от който излиза наяве, че са отпаднали налози по отминалост. Данъците са на кмета на община Бойчиновци по време на първия му мандат. Разговаряме с жена, на която  крием самоличността от основание за нейната  сигурност. Работи в общинска администрация и твърди, че това се е случило откакто кметът на общината  е наредил на неин сътрудник да издаде подобен документ.

„ Той е желал по отминалост да му бъдат приспаднати. Законът разрешава с пет годишна отминалост да му се приспаднат останалите отговорности. И той е предиздвикал служителката, която е била тогава там. “, споделя дамата.



„ В последна сметка тези налози се връщат в общината. Той нали работи за богатството на общината. Не би трябвало кмет на община в случай, че е карал служителката да написа актове на останалите, да има приспаднати по давност… “, добави тя.

Анета Бимбова също има акт за неплатени налози. С починалия и брачен партньор преди имали бизнес с коли.

„ Получих акт от община Бойчиновци, в който беше разказано, че дължа налози за коли към 8 900 лв. на колите, които съм продала през 2013 година, 2014 година и 2015 година И ми споделиха, че сумата от съвсем 9 000 лв., към този момент е 2 200  лева. Отново са разказани към 9 или 10 автомобила, като  и налога за един парцел, който аз съм продала преди 3 години. Данъкът е заплатен на място в общината. Те ми споделиха да не обръщам внимание на това. Дължа тази сума и това е. Тогава желаех среща с кмета, само че пък ми насрочиха среща с друга жена, която написа актовете: „ Ние сме ти свалили от 8 900 лв. на 800 лв., тези пари вие би трябвало да ги дадете! “, споделя Анета Бимбова.



Така в границите на няколко час сумата за  налозите, които би трябвало да заплати се трансформира с хиляди левове.

„ С доста хора от нашето село се срещнах и те ми загатнаха, че са получили същите актове за коли, които са имали преди 20 години. Това за мен е едно изнудване от община Бойчиновци. Явно им трябват пари за някакви техни планове, не знам тъкмо. Аз 800 лв. няма по какъв начин да дам, това е непостижимо за мен. Съпругът ми умря преди година и половина, и съм сама с две деца. “, добави Бимбова.

Наталия Кръстева също не знае за какво би трябвало да заплаща налози за хиляди левове.

„ Пратено ми е писмо, че би трябвало да платя за 10 години обратно.  Обаче като отидох в общината да заплащам се оказа, че за две години единствено не е плащано. Аз платих. “ споделя тя.



Наталия от години води каузи с кмета на община Бойчиновци, по тази причина че е уволнена непозволено. Защото не е покровител на кмета на общината.

„ Работих в Социален домакински патронаж – Бойчиновци и когато Светлин Стратениев стана кмет ми сподели, че ще ме уволни.  Седем години се мъчиха, всеки понеделник и петък полагаха всички старания и ме привикваха на аленото чердже да подпиша молба за овакантяване. Искаше да ме уволни, тъй като не съм гласувала за него и не работя за него. Казваше, че ще ме изхвърли от втория етаж… Всичките ми заповеди са за едно и също, че съм се карала с колежките. Всички даваха лъжливи показания. Той ги принуждаваше. Викани са в общината, там юристката Красимира Йорданова им диктува какво да пишат и те пишат. Същото и в съда. Загубих, тъй като са вземани единствено техните показания. Санитар – разносвач работих, също съм била и водач. И всичко съм си изпълнявала. Не е значимото да си служащ, значимото е да си нагаждач. “, изясни Наталия Кръстева.

Кметът на община Бойчиновци  отрича тези нейни изказвания.

„ На Наталия съм и бил преподавател, само че не може да приказва, че ще изтрови старците и дядовците. “, сподели Сретениев. 

Адвокатът на Наталия счита, че тя е уволнена незаконосъобразно.

„ Аз съм изрично несъгласен с този правосъден акт. Ще изчерпа каквито и благоприятни условия и правни начини – тази жена да се върне на нейното работно място. Това дисциплинарно уволняване е изцяло незаконосъобразно, скалъпено, само че добре проведено. Те обрисуват тази жена, като някакъв супер длъжностен терорист, като човек, който е търсил борба, кавги, напрежения, интриги. Аз имам персонално усещане. Това е една превъзходна, майка, родител, лъчезарна жена. Има хора, на сходни работни позиции, които нямат нужния учебен лиценз изобщо.  Въпреки това тя като един неуместен човек, който е политически неуместен на локалната администрация и конюктура е отстранена безусловно безобразно. “, безапелационен е юрист Димитър Марковски.



Към днешна дата Наталия твърди, че се опасява за себе си и за околните си.

„ Имала съм толкоз закани за децата ми, за внуците ми. И се е опитвал и да бъдат махнати моето семейство цялото да не работим. Той сподели, че ще ме докара до просешка сопа да дълбая в контейнерите.  Пред шефката, пред зам.кметицата, шеф на дирекция, там като не събереше и ни заплашваше, обаче всички си мълчат. “,

Мълчат и сътрудниците на Валерия Здравкова, тя е принудена да напусне работа след  като признала, че продала гласа си за парламентарните избори. Жената е дълготраен чиновник на детска градина.

„ От мощен стрес получих обриви по цялото тяло. На 23 септември в 9:15 часа бях към този момент отишла на работа, директорката влезе в занималнята и ме извика да отида при нея. Отидох. Там беше Бисер – зам. кмета на Бойчиновци. Тя ми сподели, че би трябвало да ме уволнят дисциплинарно или да си подам молба за овакантяване. Каза, че не давам отговор на условията. Диктуваше буквално какво да пиша в молбата. Че сама си желая да напусна, че съм си намерила друга работа и аз дефакто една година бях на борсата. Бисер Методиев ми сподели, че нямам избор. “, описа Валерия Здравкова.

Бисер Методиев до началото на декември предходната година е изпълнявал длъжността -зам. кмет по „ Социални действия “ в община Бойчиновци. Той и кметът на общината настояват, че Здравкова сама е напуснала.

А каква е същинската причина да се стигне дотук?

„ Истинската причина е че ни раздаваха за изборите пари. Директорката на детската градина ни извика. Предният ден пристигна Бисер в кабинета й. След към едни час тя стартира един по един от личния състав да ни извиква и ни оферираше по 50 лв. на човек: „ Искаме ли да изкараме по някой лев? “  Ние се съгласихме. Даже на хора от фамилията, които можем. На другия ден да й кажем какъв брой бройки, с цел да ни раздаде по 50 лв.. Всички взехме пари. Кой за един човек, кой за цялото семейство. Тя парите ни ги раздаде в петък. В неделя бяха изборите. Аз бях в комисия. Първо ме викнаха в дирекцията на полицията. Аз в началото споделих, че това не е правилно. Те ми споделиха, че не би трябвало да неистина, тъй като имат доказателства. Целия личен състав си признахме, че сме взели пари. “, изясни Валерия.



Така след нейните показания  Бисер Методиев е наказан за пазаруване на гласове. По наша информация това закононарушение е разкрито от началника на сектора в Бойчиновци. От тогава досега против него са правени многократни опити да бъде изместен в различен регион. Има входирани тъжби от него и други двама полицейски чиновници до Дирекция  Вътрешна сигурност и министъра на вътрешните работи за принуда по отношение на тях. Причината -неразбирателство с кмета на община Бойчиновци, настояват нашите източници.  Въпросните двама чиновници на Министерство на вътрешните работи са кварталните на   най-големите обитаеми места в общината- Лехчево и Бойчиновци, като единият е изместен в Лом, другият в Монтана. Така на процедура тези обитаеми места са оставени без квартален служител на реда.

По делото за пазаруване на гласове е наказан единствено зам. змета, тъй като прокуратурата в Монтана не е сметнала за належащо да притегли и други участници в закононарушението. В момента Валерия Здравкова води дело да я възстановят на работа, тъй като твърди, че е уволнена непозволено. Тя желае единствено обективен развой.

 „ Даже никой не говореше с мен от колектива, тази една година, тъй като бяха застрашени.

-Толкова ли е ужасно в Бойчиновци, че хората загърбват другарства?

Да. Под закани, под закани. “, добави Валерия Здравкова.

Под закани, под закани и без другари живее към този момент две години  и Мария Йоцова. Тя е уволнена от Дома за остарели хора в Бойчиновци, по същия метод с молба за овакантяване. Мария дълги работила като старша сестра в общественото заведение. Тя направила подаяние на хората от вкъщи -свински пържоли, тъй като им били дали обещание, само че шефът не разрешил. Мария разгласила и пост в обществените мрежи, в който обяснила, за какво го прави.



„ Понеже шефът беше сменил моята поръчка за свински с пилешки. А хората най-малко веднъж в годината имат право да ядат. И просто ме помоли да напусна по доброволния метод. На първите избори 2020 година в дома бях в комисия и тъй като не разреших да се гласоподава, както нормално и това към този момент способства. Зам. кмета  Бисер Методиев пристигна в дома и ни сподели, че на другия ден би трябвало да отидем с шефа при общинския кмет. Бях предизвестена да си оставя телефоните – и служебния, и персоналния. Защото са хубави, по негови думи и правили записи. Отказах и го записах. “, описа Мария и даде записа на екипа ни. Ето част от него:

„ Ако обичаш, телефоните си изнеси извън! И двата! И служебния, и твоя! Понеже си от Лехчево и си протеже на еди кой си, може да записваш диалога. Разговорът няма да е прелестен. Изключи си телефона! Ти си в моя кабинет.  Длъжни сте всички да се преценявате, а не волна стратегия! Какво значи да пишеш във фейсбук смс-и и тетрадка за издаване? Какво значи това нещо? Какво се случва? Ако не си удовлетворена от директора– господин Аврамов, молбата за овакантяване и си отиваш! Да ми пишеш във Facebook, няма да го позволи! Къде  мислиш, че се намираш ти ма?! Госпожо! Мислиш, че може да си разиграваш конете по какъв начин си искаш ли? -Не.-Няма да ти се случи! Дай ми молбата за овакантяване! Дай Бисере! Да попълни молбата. Достатъчно те търпях! Има шеф назначен от мен, на който аз имам вяра и на който държа. А, не на теб. “

По този метод Мария си потегля от Дома за остарели хора-с „ молба за овакантяване “. И двамата шефове на Дома за остарели хора и този на Социалния патронаж са със приблизително обучение. По Наредба те би трябвало да имат висше обучение в професионално направление обществени действия. Търсим шефа на дома Красимир Аврамов. Първо не ни пускат поради епидемиологични условия. Час по-късно шефа е изведен с различен автомобил, а не си потегля със служебния, който употребява като персонален.

Във втора част на нашето следствие ви демонстрираме и фрагменти с принуждение. Ясно се вижда по какъв начин мъж бие жена. Мъжът е общински консултант, а дамата, която бие по този нечовечен метод - преподавател. Биячът се споделя Росен Русинов. За случилото се той е наказан на 1000 лв. санкция.



„ Има си съд, има си закон. Спазва се. Каквото съм направил, аз си понесох следствията. “, споделя Русинов.

 Последствията остават за пребитата жена. Остават физическите контузии и повредената душeвност. Това описа тя пред екипа ни.  Няма да ви я покажем, тъй като и тя се опасява за живота си. Напуснала е родното си място и сама отглежда децата си. Страхува се и още веднъж да работи като преподавател,  а доказателствата по делото са безапелационни: Тя не е блъснала дете.

След първа част на следствието ни сигналите за злоупотреби в община Бойчиновци не стихват. Междувременно разбрахме, че в общината има назначени фиктивни чиновници, които получават заплата, само че не вървят на работа. От документа, с който разполагаме излиза наяве, че това са 24 индивида. Някои от тях заснехме и потърсихме за коментар.

По наши калкулации и съгласно документите с които разполагаме, общината заплаща към 300 000 лв. годишно за заплати  на тези хора.

На ход са институциите.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР